2 Eki 2012

2 :) Ne yesek de gülsek?

       Çikolatanın ruh halimizi etkileyen yiyeceklerden olduğunu hepimiz biliriz buda bizim zaman zaman çikolataya sarılmamızın bahanesi,maskesidir.
 Peki bizi karamsarlıktan, stresten uzaklaştırıp mutluluk hormonlarımızı harekete geçirecek başka yiyecekler nelerdir? Araştırmalarla bilimsel olarak kanıtlanmış bu besinlerden birkaçına göz atalım ne dersiniz?


Yaz kış sofralarımızdan yemeklerimizden eksik etmediğimiz domates. Ben okuduğumda cok şaşırmıştım domatesin ruh halimize iyi geldiğini. Folik asit, magnezyum ve B6 deposu olan domates depresyon ile ortaya çıkan etkilerin önlenmesine yardımcı oluyor.

Kırmızı acı biber hepimizin tüketebildiği bir sebze değildir aslında ama azıcık da olsa onuda tadıp sakinleştirici etkisinden faydalanmak lazım diye düşünüyorum. İsmi bile damak tadıma uzaktır benim ama acı biber endorfin seviyenizi yükseltip, sizin yüzünüzü gülümsetiyor bilginiz olsun.

Sarımsağın faydalarını bilmeyenimiz yoktur. En iyi bildiğimiz tansiyona iyi geldiğidir örneğin. Sarımsağın kan akışını hızlandırdığını biliyoruz, kan akışınız hızlandığında vücudumuza enerji dolacağını da. Enerjimiz artınca da dolayısıyla kendimizi mutlu hissederiz. Evet kokusu rahatsız edici ama yemeklerinize bile birer diş doğradığınız da hem bu nimetten faydalanmış, hem pişince kokusunu önlemiş hemde yemeklerinize farklı bir aroma katmış olacaksınız. Denemekte fayda var.

Badem, ceviz, fındık, fıstık gibi kuru yemişlerin içerisindeki binlerce çeşit mineral ile vücudumuza sağladığı faydalar tartışılmaz bir gerçek. Beyin,sinir sistemi dostu olan kuru yemişlerin mutlu olmaya da yaradığı aşikar. Yine de dikkatle tüketmek gerek, sınırları aşmamalı zira aynı zamanda birer yağ deposudur kendileri:) 

Ve meyveler; 
Yazın vazgeçilmez meyvesi çilek ilk aklımıza gelendir mutluluk denince. Tüm salgı bezlerimizi calıştırarak vücudumuza dinamizm kazandıran  çilek, mutluluk vermesinin yani sıra kansere, böbrek taşına karşı da koruyucu görev üstlenir.

Muz stresli günlerinizin ilacı olarak etkili bir mutluluk sağlayıcıdır. Eksikliği depresyona sebep olan B6 vitaminini vücudumuza muzla kazandırabiliriz.

Üzüm, eskiden bu yana kan yapıcı olarak kullanılır çünkü Demir deposudur. Direk kana karışan şekeri sayesinde mutluluk kapılarını açar size. Bizde yeni doğum yapan lohusa kadına bol bol yedirilir, mevsimi değilse kurusu kaynatılır. Süt yapar, kan yapar ve doğum sonrası oluşan o psikolojinin, depresyonun dağılmasına iyi gelir.

Bunların yanında depresyon tedavisinde kullanılan balık yağını duydunuz mu? Dolayısıyla balık yemek de içinde ki omega3 sayesinde  bize mutluluk sağlar.

Eminim bunlara ekleyebileceğimiz binlerce yiyecek vardır yüzümüze gülücükler konduracak. Nihayetinde her çeşit besin, nimet bizim için yaratılmamış mıdır? 

Şükürler olsun Rabb'imize ve üzerimizden bereketini eksik etmesin inşallah.

Secde süresi, ayet 27 
Bismillahirrahmanirrahim 
"Ya hiç görmediler mi ki, biz kır yere suyu salıveriyoruz da onunla bir ekin çıkarıyoruz. Ondan hayvanları da yiyor, kendileri de. Hâlâ gözlerini açmayacaklar mı?"

2 yorum:

  1. aa demek domates ruh sağlığına iyi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende çok şaşırmıştım.ama çok etkisi yok sanırım.öyle olsaydı herkes sırıtarak gezerdi. yemeyen yoktur heralde:)

      Sil

sen de bir ses verir misin?